Песен на Кривото Хоро - старата българска грамофонна индустрия


ЗА ЛОРЕН БРОДИ


Лорен Броди

Лорен Броди е родена в Ню Йорк, САЩ. Няма български произход. Има висше музикално образование от Ню Йорския Градски Университет. Първите й контакти с българска народна музика стават през тийнайджерските й години, и посещава България за първи път през 1969г. Специализира българска народна музика в Българската Държавна консерватория в София от 1971г. до 1973г. Пребиваването й е уредена по линията на тогавашния Комитет за връзките с чужбина и получава държавна стипендия.

Научава се да свири на гъдулка и акордеон, да пее народни песни от различни фолклорни области, и да играе народни танци. Има три записа на български песни със съпровод на Тракйската Тройка с диригент Коста Колев във Фонда на Българското Национално радио. След завръщането й в САЩ през 1973г участвува в ред народни ансамбли, оркестри и певчески прупи, и преподава български песни и гъдулка на американци на много семинари.

През 1990г получава стипендия от Фондацията Фулбрайт да изследва старата грамофонна индустрия в България. Прави презаписи на стотици стари грамофонни плочи, и осигурява копия за архива на Иститута за Музикознание в София. През 1997г издава компактдиска Песента на кривото хоро/Song of the Crooked Dance

През септември 2010г излезе на пазара уникалният комплект с 4 компактдиска Изгубените Съкровища на Българската Музика.


Интервю по Българска Национална Телевизия от 10.09.2010

Статия за Лорен във "Antenne air" ot 20.09.2010

Интервю с Лорен по Българска Национално Радио от 23.09.2010

Статия за Лорен във вестник "Еврейски вести"

Клинете на снимката да чуете запис направен през 1971 година в Радио София с диригент Коста Колев и съпровод на Тракийската Тройка.